Januari: zelfportretten, zwangerschapsshoot en zin in het leven

1/27/20234 min read

Januari is voorbij, en dat vind ik stiekem best fijn, want ik kijk uit naar de lente. Niet alleen vanwege het betere weer, maar ook omdat fotoshoots zoveel meer kleur krijgen als de natuur in bloei staat. Daarnaast heb ik heel veel zin om weer aan mijn moestuin te beginnen. Ik heb al een heel lijstje gemaakt van wat ik dit jaar wil verbouwen. En ik ben al een beetje begonnen: met gember! Blijkbaar is januari een goede maand om met gember te beginnen, en aangezien wij momenteel veel wokgerechten eten (Daan's latest obsession) en daardoor veel gember gebruiken, leek het mij een perfect begin van het moestuinseizoen.

Goede voornemens - realistisch of enigszins ambitieus?

Ondanks dat ik niet aan goede voornemens doe, althans niet vanwege het nieuwe jaar, voelt deze januari als een nieuw begin. Langzaam begin ik een idee te krijgen van hoe je dat doet, je leven inrichten als je een baby hebt. Het helpt dat Mia opeens 's middags twee uur slaapt, terwijl ze daarvoor niet langer dan 30 minuten achter elkaar in bed lag, en dat de nachten eindelijk ook een stuk beter gaan. Dat geeft frisse energie om weer volop aan de slag te gaan met mijn doelen voor het komende jaar.

Wat zijn die doelen, vraag je je af?

  • Mijn opleiding afmaken (in april)

  • Beginnen als fotograaf (vanaf april)

  • Daarvoor nog veel oefenshoots inplannen

  • Mijn voedingscursus afronden

  • Beginnen aan mijn stage


Daarnaast wil ik ook ons huishouden beter op orde hebben door middel van een weekschema, want opgeruimd huis is toch echt een opgeruimd hoofd, bij mij tenminste. En vaker koken, als ik Daan de keuken uit kan bonjouren.

Mijlpalen - Waar is mijn baby gebleven?

In januari zijn er veel babygerelateerde mijlpalen bereikt. Zo kreeg Mia tandjes, zijn we op haar initiatief gestopt met borstvoeding, maakten we haar kamertje mooi en verhuisden we haar bedje, leerde ze zitten, staan en kruipen, klappen en zwaaien en heeft ze haar eerste woordje naast papa en mama geleerd: poes. Ook zijn we twee keer naar babyzwemmen geweest en heb ik bewust andere kinderen opgezocht met wie ze kon spelen. Wees niet bang dat je per ongeluk op een momblog beland bent, dat is echt niet zo! Maar januari was een maand vol mijlpalen, en ik ben zo trots.

Zwangerschapsshoot - oefenen, oefenen, oefenen

Ik deed een zwangerschapsshoot. Niet mijn eerste, maar wel de eerste keer dat de vader ook op de foto wilde. Kim en Pascal fotograferen zelf ook (no pressure there) en achteraf gezien bakte ik er niets van. Wat op zich prima is: er zijn heus een paar leuke foto's uit gekomen, en het was een gratis oefenshoot, en het was ook nog eens heel gezellig. Maar ik heb geworsteld met de bewerking en het zit me nog steeds een beetje dwars. Ik wil graag alles meteen goed doen. Mezelf een leerproces gunnen is iets wat ik, oh ironie, moet leren. Geleerd heb ik zeker: ik ken mijn nieuwe camera weer wat beter, ik heb meer geleerd over compositie, wat ik mooi vind en wat niet, wat ik graag terug wil zien in mijn foto's en welke locaties daar geschikt voor zijn. Ik weet nu wat er mis ging, het zat 'm in de kleuren. Kan gebeuren. Dat is precies de reden waarom ik zoveel oefenshoots wil doen.

Zelfportretten - fotograaf vóór de camera

Soms vind ik het lastig dat mijn hobby afhankelijk is van andere mensen. Ik maak graag portretten en daar heb je uiteindelijk toch modellen voor nodig. Soms lukt het niet om iemand te vinden die tijd en zin heeft om voor model te spelen en dan heb ik een paar weken geen fotoshoot. Dat vind ik zo jammer. Toen ik erover klaagde bij Daan, wees hij me erop dat ik nog veel meer zou kunnen fotograferen en dat het niet nodig is om alles van iemand anders te laten afhangen. Je kunt thuis fotograferen, je camera meenemen als je gaat wandelen, noem maar op. Even vond ik dat stom: ik wil portretten maken, geen foto's van bomen of mijn keukenkastjes. Maar hij heeft natuurlijk gelijk. Dus nadat ik mijn weerstand had geparkeerd ben ik meer gaan fotograferen. Waaronder zelfportretten!

Nu ben ik helemaal geen fan van voor de camera staan, ik sta er veel liever achter. Ik ga hier nog uitgebreid over schrijven, maar voor nu: feel your fear and do it anyway, toch? Ik heb mijn camera neergezet en mijn dochter gepakt, en we hebben gewoon vijf minuutjes foto's gemaakt. En er zijn best leuke plaatjes uit gekomen! Ik ben er blij mee, maar ik zal ze niet posten want wij plaatsen geen foto's van Mia op internet waar ze herkenbaar op staat. Binnenkort ga ik met een nieuwe fotografiecollega aan de slag met portretten van onszelf. Misschien plaats ik dan eindelijk een goede headshot van mezelf op deze website! Ik hou je op de hoogte.

Doelen voor februari

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet al een lijstje had gemaakt van wat ik in februari wil doen.

  • Ik heb vier oefenshoots ingepland (2 portretten, een brandingshoot en een vriendenshoot)

  • Ik wil oefenen met beweging in mijn foto's

  • Twee modules van mijn opleiding afronden

  • Elke dag een stretchroutine doen

Nu ben ik heel benieuwd: wat zijn jouw (leer)plannen voor februari?